LOGOPÈDIA
Treballem per prevenir, diagnosticar i atendre les dificultats o trastorns del llenguatge, la parla, la veu o la deglució des d’una vessant anatòmica, fisiològica i psicoemocional, en totes les franges d’edat.
El nostre equip està format i especialitzat en el treball de les dificultats de comunicació tant en l'àmbit clínic com educatiu, prioritzant objectius segons cada cas i moment evolutiu.
1. Alteracions en el desenvolupament del llenguatge oral
Un bon desenvolupament del llenguatge és bàsic per comunicar-nos. Tenir una riquesa psicolingüística farà que els nostres fills i filles se sentin més segurs a l’hora d’expressar les seves demandes i emocions.
Quan hi ha un retard o trastorn en aquest nivell és important atendre’l com més aviat millor per tal que l’infant rebi l’estimulació adient i evitar així comprometre l’aprenentatge de la lectoescriptura.
2. Trastorns de la parla
Dificultats específiques per articular algun so concret tant a nivell fonètic com fonològic.
Alteracions de la parla per causa orgànica que dificulten l’articulació.
Alteració del ritme i la fluència de la parla.
3. Habilitats de comunicació
Disfunció en l’àrea prefrontal del cervell on es troben els grups de neurones que controlen les funcions executives com l’atenció, la planificació de conducta o l’autocontrol.
Dificultats en la interacció social, la comunicació i presència d’interessos restringits.
Dificultats per entendre les claus no verbals de la comunicació.
4. Dificultats en la lectoescriptura
La dislèxia té un origen neurobiològic caracteritzat per dificultats tant en la fluïdesa i precisió lectora, com a l’escriptura i la descodificació de símbols del llenguatge.
Alteració en l’execució motriu de l’escriptura provocant traços de diferents mides, descontrolats i un sobreesforç a l’hora d’escriure que sovint fan que l’escrit sigui complicat de desxifrar.
Dificultat en escriure la paraula de forma ortogràficament adequada. Sovint s’uneixen vàries paraules, se separen per síl·labes o s’escriuen tal com sonen.
5. Dificultats d’intel·ligibilitat
Imprecisió articulatòria per poca obertura mandibular, ritmes ràpids de parla o dificultats de llenguatge de base.
Mals hàbits orals com la respiració oral, la deglució atípica, el bruxisme, xumets d’ús prolongats o disfuncions craniofacials són origen de moltes maloclusions.
L’equilibri entre la musculatura interna i externa fa que hi hagi un creixement maxil·lofacial i dental harmònic.
Patologia del timbre de la veu, sigui per causa orgànica o funcional. Reeduquem la veu per aconseguir més confort vocal i evitar tensió laríngia.
La neurologopèdia permet treballar eficaçment les alteracions neurològiques del llenguatge o afàsies, les alteracions de la parla o disàrtries i les alteracions de la deglució o disfàgia orofaríngia.
Tractem les seqüeles originades per dany cerebral adquirit (DCA) en adults i els trastorns del neurodesenvolupament amb infants.
També treballem amb programes d’estimulació cognitiva per millorar la salut cerebral.